Beautiful..

Jumaat, 17 Disember 2010

Udang LAbuan PElbagai SOS..

Ermmmmm....ada cadangan nak masak hari ni..pernah makan udang besar..korang tengok udang besar tu da nak lawan tudung saji akk sebelah tu..kalo tak ada udang besar labuan..udang pengantin pun bole..janji bersaiz besar..udang ini..adik akk bawa balik dari Labuan Sabah..apa lagi akk masak le..resepinya mudah sangat..main campak2 jer..

Udang sira pelbagai sos
Bahan2

Udang bersaiz besar-potong ditgh badan udang buangkan urat hitam tu.
lada capsium-hijau,kuning dan merah potong mmanjang(nak bagi warna warni)
bunga kobis hijau
tomato kecil
bawang putih 3atau 4 ulas
bawang merah kecil potong dua-3-4biji
cili api sikit atau cili blander
sos tiram
sos tomato
sos cili

caranya..
Goreng udang tu hingga masak dan angkat-jangan terlalu lama..keluarkan minyak udang tu sikit untuk tujuan menumis,titik/pecahkan bawang putih dan bawang masukkan dlm kuali goreng hingga naik bau..masukkan cili bland atau cili api-ikut citarasa kalo nak pedas ltak lebih..kacau,dan masukkan sos tiram,sos cili dan sos tomato,air sedikit bila sudah menyidih..letak serbuk perasa,garam dan gula..akhir sekali masukkan sayur-sayuran yg pelbagai warna tu..sira atas udang..siap untuk dimakan..

p/s: kalo nak lebih kuah..masukkan air lebih sedikit dan kacau dengan tepung jagung.
selamat mencuba..sesuai juga untuk hidangan pengantin..

4 ulasan:

simply nana berkata...

cm sedap jea k.nur...leh try ni.kadang2 setiap hari msk, dh tak tau nk msk ape..hu3.tq k.nur bg resepi..

nur adam berkata...

try su..adik akk samapi menjilat pinggan..he3

L.E.N.S.A-N.A.N.I berkata...

sedapnya k nor.. erm, blh buat nnti.. tq sbb sudi share resepi..

Hisham Ace berkata...

resipi masak udang kena dengan caranya,,Thank you kak nor,x sia2 udang yang dibawa khas dari labuan kak nor masak dengan sedap sehingga menjilat bawah pinggan..hahahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...