Beautiful..

Ahad, 14 November 2010

Raya Haji dan Ibadah korban..

Lusa dah nak raya..raya haji atau Edul Adha ataupun juga Hari Raya Korban..apa yg seronoknya raya korban ni..kalo dulu masa2 kecik2 kiranya mcm scond round hari raya pungut duit raya dan juga seronok berbau takut tengok lembu,kambing kena sembelih.dan lebih HAPPENINGnya makna raya bagi kanak2 dulu..sebut jer raya puasa,raya haji..india,cina,natal..arghh x kira raya jugak..habis disapunya hebatnya kan..lebih hebat dari 1malaysia skrg..hikhik
Sekarang dah tuaa..da matang..da x p da raya2 mcm tu..abis2 wish kat jiran sebelah jer la bbgsa cina..anak2 skrg pun..susahlah nak jumpa meraikan raya bangsa2 lain..Allhualam..
Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah..Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya
Bila da berumur ni..mulalah memikirkan kebaikkan2 melakukan ibadah kurban ni,bukat setakat korban menumbang haiwan,pegorbanan juga bermula dari sendiri,tepuk dada tanya selera.. sempat gak N memikir kalo ada daging2 terlebih tu bole buat BBQ..hehehe..selalunya begitu le..tapiiiii...itupun selepas daging tu dibahagi2kan pada mereka yg kurang mampu fakir miskin...INGAT N AWAS!! jgn p amik la daging atau tulang tu jual kat pasar,jual kat kedai2 makan..adoaiiii..macam2 manusia ada zaman ni..ramai da tg terlebih sahut seruan kerajaan Malaysia Boleh!! bole semua...
Selamat Edul Adha 2 all readers dan hati2 kalo pulang memandu kedestinasi...muahsss..salam Barak'Allah.

2 ulasan:

BUJANG SUSAH berkata...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

Nur Adam berkata...

walaikumussalam w.b.t..terima kasih en bujang atas pandangan dan nasihat.insya'Allah N cuba mmanfaatkan blog sebaik mungkin utk kebaikkan saudara Islam sesama..barak'Allah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...