Beautiful..

Ahad, 21 November 2010

LAMAN WEB SOSIAL,KOMERSIAL, atau SYOK SENDIRI...

   Tersenyum akk kadang2 tergelak kecil membaca rencana dari Mingguan Malaysia johardy ibrahim bertarikh  ahad 22/11/2010  'LAMAN WEB SOSIAL,KOMERSIAL ATAU SYOK SENDIRI' apa taknya salah satu dari komen dari coretan penulis mengeluh apabila ditag hair clip tudung arab style padahal orang yang kena tag tu seniman yg berambut panjang dan berjanggut panjang..mungkin ada baiknya dia memerlukan clip tudung tu supaya rambut dan janggut bole diklip dan dirapi sebaik mungkin..ahaks...
View Imagemark zuckenberg
  
 Itulah srategi peniaga2 di Malaysia sekarang..apatah lagi di FB,sedangkan Fb tu asalnya laman sosial dan sekarang dah jadi laman KOMEN dan SILA order.. akk pun ada mengambil peluang bbisnes di FB ni..senang ,mudah,dan pantas dan tak perlu menyewa dan tak pakai pekerja..kalo suka bole tanda like dan komen,kalo tak suka pandang je la..tapi prinsip akk berniaga tak suka tag sesuka hati tanpa melihat SASARAN terlebih dahulu..tag pada kawan yang sesuai dan pada peniaga2 yg suka menge'tag' akk juga..adilkan..Malah laa ni,banyak pulak produk membesarkan itu dan ini,malah menjolok mata..ini pun satu yg kita beri perhatian..memang betul la firasat akk,pasti ada orang yang akan mengketengahkan isu ini....sampai en.penulis menulis pekara yg sama ..itu belum ilmu alam lagi..hikhik,kalo dulu mak2,nenek2 kita harus da baling kasut,baling apa2 la..kalo org sang suami dok ngendap isteri nak bersalin..tetapi di klinik swasta dan kerajaan demi nak membantu ,memberi semangat isteri nak melahirkan anak sudah dibolehkan en.asben(husband)  masuk..tapi lain bebeno dengan komen di FB..korang dengor yek "Isshhh tak pernah selama ni aku ikut tengok isteri aku bersalin mcm ni rupanya" gara2 'share' muat turun wanita melahirkan anak dari A-Z..tak tengok isteri bersalin..tengok wanita lain melahirkan anak..komen sikit....ya la mungkin x berkesempatan dan masalah2 lainnya..tapi yg akk mushkil tu..bole ker kita tengok yek?
       Itulah tsunami fb di Malaysia sekarang..dari dulu yang kita tak boleh,kurang tahu..sekarang share je la..mcm2 ada...baik dan buruk "LU PIKIR LA SENDIRI"kata nabil ada juga kata penulis yang menarik perhatian akk pasal isu fb ..sesuka hati mau hantam..kutuk sembrono jer..tak pun guna bahasa kiasan..nak menegur atau tak gemar pada sseorang..semakin kurang perasaan menghormati sentimen org lain..ya la munkin betul jugak..ermmmm
 Yang lagi akk suka baca tentang budaya kita kecenderungan menjadikan facebook menbuat perisytiharaan diri sendiri,yang tengah belajar,bercerita sukarnya menelaah buku teks,tgh buat tesis minta dorongan teman lain..yang sudah tamat,bangga bercerita konvokesyen,kejayaan suami atau isteri dapat ijazah..atau kejayaan anak terima sijil tamat tadika..Yang BAB TAMAT TADIKA tu..akk tak berapa setuju..akk baru buat perisytiharaan baru2 ni..nak share dengan kaum kelurga dan sahabat handai..memandangkan mereka tu jauh2 belaka..
      Ada yg akk setuju dan kurang sikit setujunya..tetapi banyak benarnya hasil coretan en.Johardy Ibrahim ni..korang klik la kat sini yek..
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1121&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_12.htm

2 ulasan:

elza berkata...

FB sekarang ni mcm tempat buangan sampah.. lagipun nak bergaduh pun dlm fb...

Nur Adam berkata...

elza,jom kita bblog..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...