Beautiful..

Sabtu, 13 November 2010

Sakit Lutut..biasanya mcm warga2 emas je yg kenakan..dizaman skrg ni faktanya penyakit tidak mengenal usia dari tumor,kanser,dan mcm2 lg la penyakit yg selalu kita libatkan sebagai penyakit pertengahan usia..skrg seawal umur baru mengenal dunia pun da ada pengidapnya..cerita pasal skit lutut ni sebernarnya tidaklah sakit dan belum parah lagi pada pengidapnya, cuma rasa x selesa bila tulang2 asyik bbunyi x kenal masa..naik tangga,solat dan mengganggu aktiviti harian N..bunyinya mcm atap zink dipatah-tidaklah kuat mcm tu..lbhkurg la..dan mcm pemutar skru..huhuhu,kalo ikutkan usia.. mcm ia ker  pelincir diotot2ku ini da haus coz N baru berumur 32thn...panjang lg perjalan ni..he3,bila da smakin hari smakin banyak bunyinya..barulah N pergi klinik..doc pun ckp memang ada masalah dgn lutut nur,pelik jugalah mcm mana bole kena,doc kaitkan dgn lifestyle N dahulu..samada N dulu aktif bersukan dan pernah jatuh dan hasil soal jawab tu.. DUA2 ada, N adalah olahragawan disekolah dulu n pernah jatuh terduduk 2 kali..bukan jatuh terduduk frust bercinta yek..he3...pelincir dilutut tu da semakin bkurangan dan terjejas!! dan disebabkan juga faktor ketuaan maksudnya bukan N cepat tua..faktor ketuaan tu bila peringkat umur 30+ tulang rawan sudah semakin bekurangan menghasilkan pelincir,jd jika dulu N amat aktif dan pernah jatuh sudah tentu kesannya akan dirasai sekarang..dan berat badan juga memainkan peranan dlm linkungan bawaan lutut,kena MENURUNKAN BERAT BADAN supaya lutut N tidak membawa beban yg berlebihan..mcm lori la pulak yek...ubat yg doc tu bg pain killer dan supplement VIATRIL-S untuk memperbaiki dan menghasilkan pelincir di lutut..ubat yg N kena makan ni diambil kira2 untuk 3bulan..insya'Allah kalo ok,N x bergantung sgt pada ubat ni lg.dan satu lagi kenalah rajin jaga pemakan,kurangkan pengambilan garam dan serbuk perasa,jgnx tau garam dan serbuk perasa boleh menjejaskan pelincir otot lutut jika diambil berlebihan..bila N mhadapi masalah mcm ni bila jumpa kawan N tanya,pakcik makcik N tanya..touke2 kedai pun N sharing pasal sakit lutut ni..mcm jawapan n petua yg N dapat antaranya yg paling menarik dan lucu dari touke cina dia suruh N makan kaki ayam n daging lembu fresh..kaki ayam tu mengandungi urat2 kaki so bole menguatkan urat2 kaki kita yg lemah dan menghilangkan bunyi2 sebelum ini, dan daging fresh banyak mengadungi kalsium dan iron disamping tu dia sarankan N makan calcium dari amway katanya lagi" Kalo U makan kaki ayam Ini Haa...1 bulan sudah Boleh Terbang"maksundnya tu,terbang tu bebas dari sakit lutu..he3..sekarang N masukkan kaki ayam dan kadang2 daging dalam diet N mingguan..bukan harian yek..kolestrol tinggi pulak nnti..cara perubatan cina memang diperakui dan PEHTUA-PEHTUA kebaikkan dan mitos herba2 cina dalam mngubati penyakit..apasalah kalau kita mencubakan..ok nnti N akan ceritakan pasal ujian darah A-Z yg diambil baru2 ni..makin teruk atau parah..dan Ujian DArah yg menSUSPENkan!!!..

2 ulasan:

IEKAH MOKRI berkata...

Hopefully sumenyer baik2 sahaja k
jaga kesihatab kamoo

Nur Adam berkata...

insya'Allah ika..harapnya semua akan beransur baik..thanks ika,barak'Allah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...